Проекты USAID в Украине

Ukraine
Ответить
Sergey
Сообщения: 334
Зарегистрирован: 07 май 2015 13:05

Проекты USAID в Украине

Сообщение Sergey » 19 июн 2015 21:57

Проект USAID проведе перше в Україні оцінювання Національної системи забезпечення лікарськими засобами

16–17 червня в Києві відбудеться семінар з оцінювання Національної системи забезпечення лікарськими засобами (ОНСЗ). В Україні вона застосовується вперше. Його результати дадуть Уряду України факти, необхідні для прийняття рішень щодо посилення національної системи забезпечення лікарськими засобами в рамках реформи системи охорони здоров’я.
На семінарі будуть присутні заступник Міністра охорони здоров’я України Ігор Перегінець, директор Офісу охорони здоров’я USAID – Україна Чарльз Лерман, а також провідні експерти, що представлятимуть національні та міжнародні організації з урядового та громадського секторів.
Загальна оцінка системи забезпечення лікарськими засобами (ЗОСЗЛЗ) – це комплексний набір інструментів, що використовується для визначення зрілості можливостей та ефективності системи постачання у сфері охорони здоров’я. Таке оцінювання визначає ключові прогалини у системі постачання як на рівні процесу, так і на рівні результату, з метою вирішення проблем ефективності як загальних, так і в межах окремих функціональних сфер. Інформація, отримана в результаті такого оцінювання, може використовуватися для науково обґрунтованого планування, прийняття рішень та управління ефективністю.

Sergey
Сообщения: 334
Зарегистрирован: 07 май 2015 13:05

МОЗ і міжнародні експерти провели консультацію щодо забезпечення стійкої відповіді на епідемії ВІЛ і туберкульозу

Сообщение Sergey » 19 июн 2015 21:59

Міністерство охорони здоров’я України провело Національну консультацію із забезпечення стійкої відповіді на епідемії ВІЛ і туберкульозу в Україні, під час якої представники МОЗ, міжнародні експерти та донорські організації домовились об’єднати свої зусилля у формуванні національного консенсусу щодо забезпечення сталості послуг у протидії захворюванням ВІЛ/СНІД та туберкульоз після завершення фінансування програм Глобального Фонду (ГФ) для боротьби з туберкульозом, СНІДом та малярією в Україні у 2017 році.
Впродовж періоду з 2003 по 2017 рік розміри донорської допомоги ГФ у протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу в Україні склали близько $548 млн, з яких 65% коштів направлені на боротьбу з епідемією ВІЛ/СНІД, близько 11% - на протидію туберкульозу (ТБ), 24% - на програму лікування ко-інфекції ВІЛ/ТБ. Завдяки програмі фінансування ГФ 59908 ВІЛ-позитивних дорослих та 7269 ВІЛ-позитивних дітей отримують антиретровірусну терапію; показник передачі ВІЛ від матері дитині скоротився з 27,8% у 2001 році до 3,7% у 2012 році; близько 360 000 осіб отримали послуги тестування та консультування; десятки тисяч хворих з груп ризику охоплено лікуванням.
Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі підкреслив важливість консолідації зусиль усіх партнерів, особливо з огляду на складну економічну ситуацію в Україні та виснажливу протидію зовнішній агресії, внаслідок якої тисячі пацієнтів на окупованих територіях залишились без адекватного медичного супроводу. На його думку, забезпечити якісно новий рівень надання медичних послуг можна через створення ефективної системи первинної медичної допомоги, профілактичну діяльність та ранню діагностику захворювань.
«Реформування системи охорони здоров’я має здійснюватися за шістьома основними напрямками, зокрема використання нової моделі фінансового управління, створення системи громадського здоров’я, використання нових форм управління лікувальними закладами, активне використання амбулаторного лікування хворих, реформування фармацевтичного сектору та впровадження всеохоплюючої системи моніторингу та оцінки», - зазначив заступник Міністра охорони здоров’я України Ігор Перегінець, який також надав розширену інформацію про роль державного лідерства у протидії соціальним захворюванням та повідомив бачення Уряду щодо сталого розвитку програм протидії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу після завершення програми Глобального Фонду в Україні. Водночас він підкреслив важливість спільної роботи, насамперед щодо пошуку додаткових фінансових ресурсів, окрім державних фінансів, оскільки згідно доповіді експертів Світового банку, питання скорочення фінансування радикально впливатиме на розвиток епідемії ВІЛ/СНІД в Україні. За умови завершення програми фінансування Глобальним Фондом в Україні прогноз розвитку епідемії ВІЛ-інфекції на 2018 рік збільшується на 75%. Відповідно основними пріоритетами в утриманні темпів епідемії залишається ефективне використання АРВ-терапії у комбінації з активною профілактикою захворюваності серед широких верств населення.
Професор Наталія Нізова, директор ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України», розповіла про діяльність Центру в якості основного реципієнту грантів Глобального фонду та задекларувала стратегічні напрямки розвитку системи контролю у системі протидії соціально небезпечним хворобам, а саме: посилення лабораторної служби; інтеграцію надання послуг з догляду, підтримки та профілактики захворювань; підготовку та залучення фахівців з питань громадського здоров’я; децентралізацію лікувальної мережі та розвиток сталої системи моніторингу та оцінки на національному та регіональному рівнях. Вона переконана, що одним з важливих інституційних перетворень має стати створення у IV кварталі 2015 року міжвідомчого Національного центру громадського здоров’я з широким спектром повноважень, діяльність якого спрямована на запобігання поширенню інфекційних та неінфекційних захворювань і контроль над ними.
У заході взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства фінансів України, Комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України, ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України», ДПТСУ, Глобального фонду для боротьби з туберкульозом, СНІДом та малярією, МБФ «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІДу в Україні», ЮНЕЙДС, Агентства з міжнародного розвитку (USAID), Світового банку, Міжнародного фонду «Кураціо» та інших національних та міжнародних експертів у сфері протидії ВІЛ/СНІД та туберкульозу.

Sergey
Сообщения: 334
Зарегистрирован: 07 май 2015 13:05

Фахівці МОЗ взяли участь у семінарі із Загального оцінювання системи забезпечення лікарськими засобами

Сообщение Sergey » 19 июн 2015 22:06

Заступник Міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець взяв участь у відкритті семінару з оцінювання Національної системи забезпечення лікарськими засобами (ОНСЗ), що проводиться за підтримки міжнародних організацій USAID та SIAPS. Участь в семінарі також взяла директор Офісу охорони здоров’я USAID-Україна Чарльз Лерман, а також провідні експерти, що представляють національні та міжнародні організації з урядового та громадського секторів.
Вперше в Україні для визначення зрілості можливостей та ефективності системи постачання у сфері охорони здоров’я використовується комплексний набір інструментів – оцінка системи забезпечення лікарськими засобами (ОСЗЛЗ). За словами Ігоря Перегінця, вона дозволить знайти проблеми в управлінні процесами – від планування до постачання, і виправити їх, забезпечивши більшу ефективність виконання програм.
Національна оцінка системи забезпечення лікарськими засобами використовує два інструменти: Модель зрілості можливостей та Оцінку основних показників результативності (КПЕ) системи забезпечення лікарськими засобами. Модель зрілості можливостей – діагностичний інструмент, який оцінює зрілість можливостей системи забезпечення на різних рівнях – від центрального рівня до структур, що надають послуги, а також у всіх функціональних сферах та міждисциплінарних організаційних елементах, таких як людські ресурси, процеси та інфраструктура.
Оцінка основних показників результативності (КПЕ) складається з використання набору індикаторів для комплексної оцінки ефективності системи постачання у сфері охорони здоров’я – як на рівні процесу, так і на рівні результату. Вона використовується з метою вирішення проблем ефективності – як загальних, так і в межах окремих функціональних сфер. Основні джерела даних використовуються для розрахунку ефективності за загальними індикаторами. Для кожної країни можна використовувати додаткові індикатори процесу залежно від особливостей. Інструмент КПЕ складається з ряду відформатованих таблиць Excel для збору інформації, які можуть доповнюватися відповідними КПЕ для кожної оцінки.

Sergey
Сообщения: 334
Зарегистрирован: 07 май 2015 13:05

Круглий стіл з результатів пілотування інформаційної системи з фармаконагляду

Сообщение Sergey » 23 июн 2015 13:00

17 червня 2015 року на базі Державного експертного центру МОЗ України (далі - Центр) відбувся круглий стіл з Результатів пілотування Інформаційної системи з фармаконагляду (PAIS) за участю представників Міністерства охорони здоров’я України, Державної служби України з лікарських засобів, Агенства США з міжнародного розвитку (USAID), Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України, ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», ВБО «Пацієнти України» та Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів.
Зі вступним словом до учасників засідання звернулася директор Департаменту післяреєстраційного нагляду Центру Олена Матвєєва, директор Офісу охорони здоров’я USAIDв Україні Чарльз Лерман, директор проекту SIAPS в Україні Уаніта Анн Фолмсбі.
Головною метою круглого столу стала демонстрація робочої версії PAIS, а саме нових можливостей системи фармаконагляду в Україні. У своєму виступі Олена Матвєєва та старший технічний радник по фармаконагляду та раціональному використанню лікарських засобів проекту USAIDPAIS Оксана Лебега дали повне уявлення щодо значення фармаконагляду для системи охорони здоров’я та представили проміжні результати пілотування PAIS в регіонах.
Також у роботі круглого столу взяли участь спеціалісти регіональних відділень, клінічні-провізори, лікарі-інфекціоністи, представники по фарманагляду регіональних відділень.
За результатами засідання круглого столу відбулося урочисте вручення сертифікатів учасникам та представлена для обговорення презентація плану пілотування PAIS у регіонах.

Ответить

Вернуться в «Украина»